A cink a szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális, antioxidáns ásvány a termékenység támogatásához, a sejtek védelmére és az immunrendszer egészségére, szerves formában.
számos metalloenzim (fémiont tartalmazó enzim) alkotórésze, több száz enzimben megtalálták (>300), ezért számos biológiai funkcióval rendelkezik.
egy sor hormon receptor és fehérje kulcsfontosságú strukturális komponense, amik hozzájárulnak az egészséges, kiegyensúlyozott kedélyállapothoz és immunfunkcióhoz
a vércukorszint szabályozásában szerepet játszó inzulin hormonnak az összetevője
fontos szerepet játszik a genetikai örökítőanyag stabilizálásában, az emberi genom körülbelül 1%-a cinktartalmú fehérje, melyek fontos szerepet töltenek be a génexpresszió szabályozásában
lényeges szerepe van az egészséges egyedfejlődésben és az egészség fenntartásában
a szervezetünkben lévő cink mennyiségének 9%-a, a bőrben található, és szükséges a sebgyógyulás folyamatában, illetve a bőr szépségéhez és egészségéhez
stabilizálja a sejtszintű komponensek és membránok molekuláris struktúráját ezért közreműködik a sejtek és a szervezet integritásának fenntartásban
a cinktartalmú enzimek részt vesznek a szénhidrát-, zsír- és fehérjemetabolizmusban, valamint a nukleinsav szintézisben
a cinkbevitel különösen ajánlott rendszeres alkoholt fogyasztók körében, mert az alkohol csökkenti a cink bélben való felszívódását, és növeli a vizelettel történő cinkkiválasztást
A szervezet nem tud nagy mennyiségű cinket raktározni, viszonylag gyorsan kimerül a szervezetből. Nagy mennyiségben megtalálható a szem szivárványhártyájában, ideghártyájában, a sejtek magjában, a csontokban, a prosztatában (dülmirigy), a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeiben (az inzulin cinkionokkal alkotott komplexként tárolódik), a májban, a hajban, a vörösvérsejtekben (egy enzim részeként).
A cink aktív transzport útján, aminosavakhoz, kismolekulájú fehérjékhez kötődve, szívódik fel a vékonybél kezdeti és részben a középső szakaszán. A Journal Of Nutrition 2013-as cikke arra a következtetésre jutott, hogy a szerves kötésű cink szignifikánsan jobban szívódik fel szervetlen cink-oxid formával összehasonlítva egészséges embereken vizsgálva. A cink felszívódása a bevitel mennyiségétől, az alkalmazott beviteli hatóanyagformától és más anyagok jelenlététől függ; a kalcium, élelmi rostok, és a fitátok befolyásolhatják a felszívódását és a biohasznosulását. Ez az oka annak, hogy a vegán életmódot követők gyakran cinkhiánnyal szembesülnek, hiszen ételük élelmi rostban gazdag, viszont így az állati eredetű (jobban hasznosuló) cinkforrástól mentes. Megfigyelték továbbá, hogy a gabonaféléken alapuló úgynevezett makrobiotikus táplálkozás elégtelen cinkbevitellel járhat. Lázzal járó megbetegedések, fertőzések, és várandósság csökkentheti a vérplazma cink koncentrációját.
A cinknek fontos strukturális, szabályozó és katalizátor szerepe van számos enzim esetében. A karboanhidráz egy cink metalloenzim, ahol a cink közvetlenül részt vesz a katalitikus folyamatban. A vér és az extracelluláris folyadék pH-ját a pufferrendszerek jelenléte szabályozza, melyek kiegyenlítik a változásokat, melyeket a sejt anyagcsere túlnyomóan savas jellege, vagy a savak étkezéssel történő bevitele okoz. A belső környezet állandóságának egyik fontos tényezője a vegyhatás (pH). A vegyhatás a hidrogén-ion koncentrációt jelenti. Savas vegyhatás esetén a hidrogén ion koncentráció magasabb. Valamely oldat vegyhatásának a stabilitását az ún. pufferendszerek tartják fennt.
A legfőbb pufferrendszer bikarbonát alapú (HCO3 -). A vérben az oxidatív metabolizmus legfontosabb mellékterméke a CO2, mely szén-anhidráz jelenlétében reagál a vízzel és szénsav képződik (H2CO3), mely viszonylag instabil és hajlamos szétválni H+-ra és HCO3 - -ra. A vörösvérsejtek pufferkapcaitása abban rejlik, hogy a hemoglobin is képes a H+-t megkötni, ezáltal csökkentve a savasodást. Nem megfelelő cinkbevitel esetében kimutatták, hogy csökken a vörösvértestek karboanhidráz aktivitása.
Nettó tömeg: 18 g (60 db)
Összetevők: tömegnövelő szer (mikrokristályos cellulóz); maltodextrin; cink-citrát; csomósodást gátló anyagok (talkum, magnézium-sztearát).
Adagolási javaslat: Napi 1 tabletta, bő folyadékkal lenyelve.
Adagolási időtartam: Minimum 3 hónap, maximum 6 hónap.
Hatóanyag a napi adagban | 1 tablettában |
Szerves cink | 25 mg (250 NRV%)* |
25 mg aktív cink, megfelel 88,8 mg cink citromsavval alkotott sójának (cink-citrát).
*NRV: Felnőttek számára javasolt napi beviteli referenciaérték.
Figyelmeztetés: Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!
Tárolás: Száraz, hűvös helyen, gyermekek elől elzárva tartandó! A termék kupakját mindig gondosan zárja vissza!
OGYÉI ny.sz: 22113/2019
";;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Natur Tanya Szerves Cink 25 mg-os vegán tabletta - Immunitás, hormonegyensúly, vércukorszint szabályozás
Csak hívj a 06 52 249 499-es telefonszámon és kérdezz bátran, ha bármilyen információra van szükséged a JUDY szolgáltatásaival és termékeivel kapcsolatban. Szívesen segítek neked a megfelelő táplálékkiegészítő vagy edzőfelszerelés kiválasztásában.
Kérdések és válaszok Natur Tanya Szerves Cink 25 mg-os vegán tabletta - Immunitás, hormonegyensúly, vércukorszint szabályozás termékünkhöz:
Kezelhetjük az adataidat?
Alulírott, az "Elfogadom és küldöm" gomb megnyomásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással.