Elég nagy félreértés a Nokia új strapatelefonja

Elég nagy félreértés a Nokia új strapatelefonja

...a Nokia 2021-ben látta elérkezettnek az időt, hogy piacra dobjon egy ilyen készüléket...

A komolyabb külső behatásoktól védő strapatelefonok már az okos kategóriában sem számítanak újdonságnak a piacon, de a Nokia 2021-ben látta elérkezettnek az időt, hogy piacra dobjon egy ilyen készüléket. Tapasztalatuk persze már van ezen a területen, viszont a Nokia XR20 névre keresztelt mobilt megismerve az ember igencsak magasra húzza a szemöldökét, főleg azért, mert a 220 ezres árcédula nagyon nincs összhangban a telefon képességeivel.
 

 
Két éve már kipróbáltunk egy Nokia strapamobilt, bár az nem okostelefon volt, hanem nyomógombos készülék: a Nokia 800 Tough jól állta a sarat a különböző tesztjeinken, ugyanakkor az ár/érték arányt illetően azért akadtak fenntartásaink. Ezek után kíváncsiak voltunk, vajon mit nyújt a gyártó az immár okos Nokia XR20-szal, és az érzéseink most is elég vegyesek.

Nokia XR20 strapabíró okostelefon

Nem meglepő módon az új strapabíró Nokia elég masszív telefon: 248 grammos, 171,6 mm magas, 81,5 mm széles és 10,6 mm vastag, kifejezetten nagy tepsi, ami javarészt persze az extra védelmet biztosító burkolatnak köszönhető. Csúnyának viszont semmiképp nem neveznénk a készüléket, a kategória legtöbb szereplőjéhez képest még egész visszafogott külcsínt kapunk, miközben kézbe véve azonnal érződik, hogy ez a telefon tényleg jól össze van rakva, és nem kell úgy félteni, mint az elöl és hátul egyaránt üveg csúcskategóriás mobilokat.

A tok érzetét keltő, fém kerettel megerősített, vélhetőleg polikarbonát burkolat érintésre egészen kellemes, főleg a recés hátlap, bár itt még ennek ellenére sem sikerült megoldani, hogy a felület ne gyűjtse az ujjlenyomatokat. A megerősített külsőnek hála az XR20 megfelel a MIL-STD 810H és az IP68 szabványoknak, és nem csak papíron, de a valóságban is:

betettük a szerkesztőségi akváriumba, fél napig egy mélyhűtőben pihentettük, leejtettük két méterről, átmentünk rajta motorral, és ezeket a barátságtalan behatásokat a telefon mind túlélte. A külsérelmi nyomokat ugyan nem lehet elkerülni, de beázás nem történt, és a képernyőn sem lett repedés a terrort követően,

szóval, ha valaki tényleg olyan Androidos okostelefont keres, amit egyáltalán nem kell félteni, az itt alapvetően jó helyen jár.

A Nokia ráadásul nemcsak arra figyelt, hogy a készüléke túléljen egy zuhanást, de olyan apróságokra is, mint a Gorilla Victus védelemmel ellátott üvegen finoman túlnyúló keret, ami így extra védelmet nyújt az olyan karcok ellen, amiket lefelé néző képernyővel szoktunk összehozni.

A mobil egy kézzel csak a legritkább esetben használható, de a gombok így is kényelmesen elérhetők. Bal oldalon dedikált kapcsolót kapott a Google Asszisztens, jobb oldalon pedig a hagyományos hangerőszabályzót és a bekapcsoló gombot találjuk. Utóbbi jól működő ujjlenyomat-olvasó is egyben, de a telefon tudja a 2D arcfelismerést is. Alul az USB-C port mellett ott a jack csatlakozó, felül pedig a Dual SIM (amibe SD kártya is tehető) tálca mellett találunk egy extra piros gombot. Erre két funkció programozható (megnyomás, nyomva tartás), de alapvetően arra találták ki, hogy tárcsázza a beállított vészhelyzeti névjegyet, sőt emellé azt is megadhatjuk, hogy baj esetén a zárolt képernyőn megjelenítsen olyan fontos információkat, mint a név, a cím, a vércsoport, az allergia, gyógyszerek, a szervdonor és egyéb egészségügyi megjegyzések.

Itt kezdődnek a gondok

A kijelző 6,67 hüvelykes, 1080 x 2400 pixel felbontásra képes IPS LCD panellel, 60 Hz-es képfrissítéssel és maximum 550 nit fényerővel, szóval a képernyőn még a nyári napsütésben is normálisan látszódik minden. A burkolat alatt egy Snapdragon 480 5G kapott helyet (így már az újgenerációs mobilhálózatokra is felcsatakozhatunk), amit egy Adreno 619 grafikus chip, 6 GB RAM és 128 GB háttértár egészít ki. Ezek a komponensek alapvetően jól kezelik a lecsupaszított Android 11-et, mindennapos használatra tökéletes a telefon, játszani pedig jó eséllyel senki nem akar egy ilyen készüléken.

A fentiek mellé jön még egy 4630 milliamperórás akkumulátor, ami tudja a 18 wattos gyorstöltést, illetve adott a 15 wattos vezeték nélküli töltés is – mondjuk ennyi pénzért ez ma már a minimum. Nem maradt ki továbbá a WiFi 6, az NFC és a Bluetooth 5.1 sem, és hangszórókból is sikerült olyat szerelni a készülékbe, amikkel még a zenehallgatás sem fájdalmas élmény.

A hátlapra egy középre pozicionált, finoman kidudorodó kamerasziget került, amiben két Zeiss optika és két LED kapott helyet. Utóbbiak extra zseblámpa-funkciókat biztosítanak: gombnyomásra küldhető velük SOS jelzés, a fényerő pedig három fokozatban állítható, ehhez csak nyomva kell tartani a bekapcsolós ikont a felülről lehúzható menüben.

A kamerák frontján sajnos ugyanaz a helyzet, mint a hardvernél: a kínálat egy 48 megapixeles főkamera, illetve egy 13 megapixeles ultraszéles egység (123˚), amikkel alapvetően normális fotók készíthetők, csak ebben az árkategóriában azért már ennél többre vágyik az ember. Az átlag strapatelefonokhoz mérve persze teljesen rendben van a felhozatal, amit kapunk, csak hát a konkurenciánál nem fogott olyan vastagon az árképző toll, mint a Nokiánál.

 

 

Ennyiért ez nem frankó

Mindent egybevéve a Nokia XR20 nem egy rossz telefon, legalábbis a megcélzott szegmensben, ahol amúgy sincs akkora tülekedés, mint mondjuk a közép- és csúcskategóriában. A mobil tényleg ellenálló, jól használható, és akadnak olyan funkciói (5G, WiFi 6, korrekt kamerák), ami nem sok konkurensre jellemző. A baj tényleg az, hogy mindezt bőven 200 ezer felett kínálja a gyártó, és ebben az árkategóriában a készülék hardverspecifikációi megmosolyogtatónak számítanak, és a fotós képességek is messze elmaradnak az elvárhatótól.

És ezen az sem javít, hogy az árban benne van egy teljes kijelzőcsere, ha mégis beütne a baj, illetve a Nokia garantálja, hogy a következő három évben megkapjuk az Android főverzióit, négy éven át pedig a biztonsági frissítéseket. Hiába van itt egy masszív telefon, az extra védelem és a bónusz szolgáltatások egyáltalán nem indokolják a strapakategóriában rendkívül magas árcédulát, és nehéz elképzelni, hogy bárki ezt a készüléket választja, mikor például a OnePlus Nord 2 sokkal többet tud, és még egy normális védelmet nyújtó tokkal együtt is kevesebbe kerül.

A Nokia persze azért sincs könnyű helyzetben, mert most jött ki a szintén strapatelefon Motorola Defy, ami ugyan az XR20-nál is szerényebb képességű, cserébe 120 ezerrel olcsóbb, és szintén bírja a gyűrődést. De tényleg, 230 ezerért már az Asus Zenfone 8-ra is le lehet csapni, ami minden téren messze felülmúlja a tesztalanyunkat, néhány ezresért pedig kapható rá olyan tok, ami közel olyan védelmet nyújt, mint itt az alapból felszerelt megerősített burkolat.

Nokia XR20 specifikációk:

Processzor: Qualcomm SM4350 Snapdragon 480 5G (8 nm) + Adreno 619 Memória: 6 GB Háttértár: 128 GB Kijelző: 6,67 hüvelykes IPS LCD, 20:9 (1080 x 2400), 60 Hz, 550 nits Hátlapi kamerák: 48 MP főkamera; f/1,8; 1/2.25″; 0.8µm; PDAF + 13 MP ultraszéles; f/2,4; 123˚; 1/3.0″; 1.12µm Előlapi kamera: 8 MP; f/2,0; 1/4.0″; 1.12µm Akkumulátor: 4630 mAh Gyorstöltés: 18 W Vezeték nélküli töltés: 15 W Egyéb: oldalsó ujjlenyomat-olvasó, 5G, WiFi  6, Bluetooth 5.1, NFC, 2D arcfelismerés Méret: 171,6 x 81,5 x 10,6 mm Súly: 248 gramm Operációs rendszer: Android 11 (Android One)
- 24.hu, Farkas Norbert -

Hozzászólások Elég nagy félreértés a Nokia új strapatelefonja cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!