Itt van minden, amit az új iPhone 15-ökről sejteni lehet

Itt van minden, amit az új iPhone 15-ökről sejteni lehet

USB-C töltő, kisebb keret, áremelés – itt van minden, amit az új iPhone 15-ökről sejteni lehet

Az Apple rendszerint egy sor változtatást hajt végre minden évben az új iPhone-készülékeken, és a bemutató közeledtével ezek egyre világosabbá válnak, hiába próbálja hétpecsétes titokként őrizni őket a cég. Bizonyos tekintetben az idei lehet az iPhone történetének legnagyobb változása, már ami a töltőcsatlakozót érinti – de más érdekességek is várhatóak.

A szokásos menetrend alapján egy bő hónap van hátra az új iPhone-ok megjelenéséig, igaz, iparági pletykák szerint idén kissé tolódhat a bemutató. Mindenesetre ahogy közeledünk a hivatalos bejelentéshez, úgy sokasodnak – és pontosodnak – a pletykák a változásokról, márpedig úgy tűnik, hogy ezekből az idei évben is akad majd egy pár.

Ezekről Mark Gurman, a Bloomberg szakírója készített egy összegzést a Power On hírlevelében – rögtön egy érdekességgel indítva azt, ugyanis idén az Apple közelebb kerülhet a régóta áhított, keret- és szenzorsziget-mentes, teljes egészében kijelzőből álló iPhone-hoz.

A cég régóta dolgozik ezen, kezdve a 2017-es iPhone X-zel, amelyen már alul-felül kiterjesztették a keretig a kijelzőt, és ekkor jelent meg a szenzorsziget is, mely az újabb szériákkal kis mértékben, de egyre kisebb lett – ennek legutóbbi lépcsője az iPhone 14 Pro széria Dynamic Island nevű, interaktív funkciója, melyben igyekeztek kicsit feldobni az egyébként zavaró betüremkedést a kijelző tetején.

Ami azonban az idei változásokat illeti, a sima iPhone 15-modellek Gurman szerint megkapják majd a Dynamic Islandet, míg a Pro készülékek egy új, LIPO (low-injection pressure over-molding) technológiával kerülnek piacra, amellyel a kijelző körüli keret vastagsága 2,2-ről 1,5 milliméterre redukálható. A technológia nem újkeletű, először a Watch 7-szériánál vetették be, akkor is hasonló okokból – a Bloomberg munkatársa úgy értesült, a jövőben az iPad is megkaphatja majd ezt a megoldást.

Az iPhone 15 és annak nagyobb, Plus társa alapvetően hasonlít majd a jelenlegi 14-szériára, de megkapja a 14 Pro A16-os lapkáját, és a kamera tekintetében is jelentős előrelépésre lehet számítani, valamint USB-C csatlakozóra – tehát végleg nyugdíjazhatja a 2012 óta használt Lightning-csatlakozót az Apple.

Ezek mellett a 15 Pro készülékek titánium keretet kaphatnak, ami könnyebb és kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat, mint a jelenlegi edzett acél. Természetesen ezek a mobilok is megkapják az USB-C-t, fejlesztenek a javíthatóságon, és jelentősen jobb lesz a kamera is.

Processzor terén hozza majd a kötelezőt az Apple, az új lapka a 3 nanométeres gyártási technológiájával érezhetően gyorsabb lesz, bár ezen a téren eleve erős az Apple.

Ami azonban érdekesebb, hogy Gurman ír egy lehetséges, kis mértékű áremelésről is – elsősorban az amerikai piacon kívül, de azon belül sem tartja kizártnak.

Magyarországon a tavalyi évben jelentősen megdrágultak az új iPhone-ok, az azonban minden bizonnyal a forint jelentős gyengülésének volt köszönhető – az Apple az eredeti, dollárban értett árain rég nem változtatott. Ha idén mégis meglépik, kérdéses, hazánkban miként csapódik majd le mindez – ugyanis 2022 szeptembere óta erősödött valamelyest a forint, így az Apple a magyar árak kialakításakor egyszerre veheti majd figyelembe a forint javulását, és azt, hogy dollárban emelkedett az ár.

- hvg.hu -

Hozzászólások Itt van minden, amit az új iPhone 15-ökről sejteni lehet cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!