Nyárra ígéri „félelmetes”, szuperbiztonságos telefonját az Android alapítójának csapata

Nyárra ígéri „félelmetes”, szuperbiztonságos telefonját az Android alapítójának csapata

Elsősorban az adatvédelemre összpontosítana az egykori Essential Phone-on dolgozó csapat várhatóan idén nyáron bemutatkozó okostelefonja, de könnyen szerelhető is lenne, és ez máris két igen nyomós érv mellette.

Lassan öt éve már, hogy megjelent az Essential Phone nevű okostelefon, amely mögött nem más állt, mint az Android rendszer megálmodója, Andy Rubin. Nagy reményeket fűztek az egyébként abban az időszakban igen jó specifikációjú eszközhöz, különösen annak kiegészítőihez, például a 360 fokos kamerához.

A készülék akár áttörés is lehetett volna, végül azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 2018 decemberében el is tűnt a cég weboldaláról,  és 2020 februárjában bejelentették, hogy a már értékesített modellekhez sem adnak ki szoftverfrissítést. Ezután egy darabig még hallani lehetett az Essential Phone 2-ről, majd egy mesterséges intelligencia alapú telefonról, amely állítólag már a korai tesztelési fázisba is eljutott. Azóta viszont nagy a csönd erről a modellről.

Tavaly decemberben újabb hírek kaptak szárnyra az egykori Essential Phone-on dolgozó csapatról, pontosabban, hogy egy, az adatbiztonságra fókuszáló okostelefonon dolgoznak, a készülék neve OSOM OV1 lesz. Az OSOM az „Out of Sight, Out of Mind" rövidítése, és úgy ejtik, mint az awesome (félelmetes) szót, talán nem véletlen az elnevezés. Az OV1 az OSOM Vault 1 rövidítése. A biztonságról jelenleg annyit tudni, hogy az OV1 továbbra is az Essential Phone-hoz hasonló, készletszerű Android-felépítést fog futtatni, néhány további testreszabással az adatvédelem és a biztonság érdekében. Ezek a fejlesztések állítólag segítik majd a felhasználókat annak szabályozásában, hogy mit osztanak meg és mit nem androidos telefonjukon. Az eszköz adatvédelmi és biztonsági funkciói a vállalat szerint százszor erősebbek, mint az Android meglévő adatvédelmi mutatói.

Az Android Police megosztott egy fotót a hátsó panel nélküli OSOM OV1-ről, és ebből az derül ki, hogy támogathatja a vezeték nélküli töltést. A felhasználói adatvédelemre való összpontosításon túlmenően az eszköz vélhetően könnyen javítható lesz a felhasználó számára.

Wolfgang W. Muller, az OSOM társalapítója és igazgatója már utalt az új telefon 2022-es nyári megjelenésére. Eközben a cég a LinkedIn népéhez fordulva ismertette meg a telefon négy lehetséges színváltozatát. Ezek a színek a Solar Yellow (napsárga), a Borealis Green (északi zöld), a Twilight Blue (alkonykék) és a Dusk Purple (alkonyi bíbor).

A négy színváltozat közül a Borealis Green tetszett a legjobban a net népének, ami persze nem jelenti azt, hogy valóban ebben a színben jelenik majd meg a telefon. Értékesítését az Egyesült Államokban, Kanadában és néhány európai országban tervezik.

- hvg.hu -

Hozzászólások Nyárra ígéri „félelmetes”, szuperbiztonságos telefonját az Android alapítójának csapata cikkünkhöz:

Te lehetsz az első, aki kérdez, vagy hozzászól!